Σχολική Χρονιά 2024-25

Τα «Οικολογικά Σχολεία» είναι ένα διεθνές πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για να κοινοποιήσει και να ενθαρρύνει τη δράση μιας ολόκληρης σχολικής μονάδας για το περιβάλλον. Το σχολείο μας συμμετέχει για τρίτη συνεχή χρονιά στο πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» με θέμα꞉ «Μείωση απορριμάτων – Δράση για το κλίμα».
Στα πλαίσια του προγράμματος κατά τη σχολική χρονιά 2024-25 δημιουργήθηκε περιβαλλοντική ομάδα που αριθμεί 40 μαθητές και η οποία συναντάται εβδομαδιαία για ενημέρωση, συντονισμό και προγραμματισμό των διαφόρων δραστηριοτήτων.
Υπεύθυνος Καθηγητής Δημήτρης Σαζός – Βιολόγος
-
Μια αξέχαστη εκπαιδευτική εμπειρία στον Πεδουλά!
Στις 17 και 18 Μαρτίου 2025, ομάδα 22 μαθητών από τις Γ’ τάξεις του σχολείου μας, εκ των οποίων οι 15 μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας «Οικολογικά Σχολεία», συμμετείχαν σε ένα διήμερο περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεδουλά.
Κατά τη διάρκεια της μοναδικής αυτής εμπειρίας, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν με τη φύση, να γνωρίσουν την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής και να κατανοήσουν τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από βιωματικές δράσεις.
Η 1η μέρα ξεκίνησε με τη θεματική ενότητα «Το νερό στη ζωή μας», όπου έγινε επίσκεψη στο πανέμορφο γεφύρι του Τζελεφού, ένα μεσαιωνικό στολίδι της φύσης, όπου πραγματοποιήθηκε μελέτη πεδίου σε ποτάμιο οικοσύστημα. Οι μαθητές παρατήρησαν βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες του ποταμού, μαθαίνοντας για τη σημασία των υδάτινων οικοσυστημάτων. Στη συνέχεια, στα πλαίσια της θεματικής ενότητας «Ενέργεια», εξερευνήθηκε η βιοκλιματική αρχιτεκτονική των παραδοσιακών σπιτιών του Πεδουλά και η αξιοποίηση των στοιχείων της φύσης που συναντούμε. Μέσα από περιήγηση στο χωριό, έγινε γνωριμία με ενδημικά φυτά όπως ο Κυπριακός Κέδρος και η Λατζιά (Εθνικό Δέντρο της Κύπρου) και οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη σχέση φύσης, ενέργειας και τοπικής αρχιτεκτονικής. Στη συνέχεια, ανέπτυξαν δεξιότητες γεωγραφικού προσανατολισμού μέσα από πρακτικές ασκήσεις.
Η 2η μέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στο εκκλησάκι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπου οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τις βυζαντινές τοιχογραφίες. Ακολούθως μέσα από το πρόγραμμα «Μονοπάτια του Τροόδους» εξερεύνησαν τη μαγεία του δάσους, ακολουθώντας το μονοπάτι των «Καληδονίων». Οι μαθητές περπάτησαν ανάμεσα σε πανέμορφα τοπία και έμαθαν για την πλούσια βιοποικιλότητα και τη σημασία του οικοσυστήματος του Τροόδους
Η διαμονή στο ΚΠΕ Πεδουλά, οι ξεναγήσεις, η συμμετοχή σε δράσεις πεδίου και η συνεργασία με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς και την τοπική κοινότητα αποτέλεσαν μια εμπειρία ζωής για τους μαθητές μας, που σίγουρα θα τους εμπνεύσει να γίνουν πιο ενεργοί πολίτες με σεβασμό και αγάπη προς το περιβάλλον. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τη συμμετοχή τους και την υπεύθυνη στάση τους!
Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Ελβίνα Χρυσάνθου – Βιολόγος και Κωνσταντίνα Λαζαρή – Φιλόλογος.
- Επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου:
Στις 28 Φεβρουαρίου 2025 ομάδα 47 μαθητών του σχολείου που συμμετέχουν στα Προγράμματα «Οικολογικά Σχολεία» και «eTwinning» επισκέφθηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου, όπου συμμετείχαν δωρεάν στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Υγροβιότοποι Ακρωτηρίου». Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες στη συλλογή και παρατήρηση μικροοργανισμών της Αλυκής Ακρωτηρίου και να αναπτύξουν στάσεις και θετικές συμπεριφορές για την ανάγκη προστασίας και διατήρησης της πλούσιας βιοποικιλότητας της Χερσονήσου του Ακρωτηρίου.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Δημήτρης Σαζός – Βιολόγος, Ελβίνα Χρυσάνθου – Βιολόγος και Θεοδοσία Δημητρίου - Αγγλικός
- Ο μαγικός κόσμος της καλλιέργειας
Στο πλαίσιο του προγράμματος Net Zero for Youth (NZ4Y) των Οικολογικών Σχολείων, οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έλαβαν μέρος στη δράση «Ο μαγικός κόσμος της καλλιέργειας». Την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2024, οι μαθητές του προγράμματος φύτεψαν σε γλαστράκια μοσχεύματα από δυόσμο και ρίγανη καθώς και σπόρους λεβάντας. Ο κάθε μαθητής έχει το δικό του φυτό, το οποίο θα φροντίζει και θα παρακολουθεί την εξέλιξή του μέχρι τη λήξη του προγράμματος (Τέλος Μαρτίου).
- Δράση ανακύκλωση:
Στα πλαίσια της δράσης για μείωση των απορριμμάτων οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανέλαβαν ρόλο ώστε να ενισχυθεί η ανακύκλωση υλικών (χαρτιού και πλαστικού) σε όλες τις τάξεις. Οι μαθητές έφεραν στο σχολείο χάρτινα κιβώτια, τα οποία αφού τα έντυσαν με εφημερίδες και τοποθέτησαν πινακίδα με τα υλικά κάθε κατηγορίας που μπορούν να ανακυκλωθούν, τα μετέφεραν σε όλες τις τάξεις του σχολείου.
- Δεντροφύτευση στο σχολείο:
Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου διοργανώθηκε δεντροφύτευση στο χώρο της νότιας αυλής του Σχολείου. Στη δεντροφύτευση συμμετείχαν ο Διευθυντής του σχολείου, Καθηγητές – Εκπαιδευτικοί του σχολείου, μέλη του Συνδέσμου Γονέων καθώς και ομάδα 30 περίπου μαθητών που είναι μέλη της ομάδας «Οικολογικά Σχολεία». Τα φυτά παραχωρήθηκαν δωρεάν από το Δασικό Φυτώριο Φασουρίου, ενώ το φυτόχωμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν προσφορά του Συνδέσμου Γονέων
Σχολική Χρονιά 2023-24
- Στιγμιότυπα από τις δράσεις Οικολογικών σχολείων Μάρτιος-Απρίλιος 2024. Υπεύθυνη Καθηγήτρια Βαλάντω Δημητρίου - βιολόγος.
- Επίσκεψη στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Εκπαίδευσης Παναγιάς από μαθητές της Γ' τάξης του σχολείου μας, στα πλαίσια του προγράμματος Οικολογικά σχολεία. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες χαρτογράφησης, παρατήρησης, σύγκρισης και καταγραφής στοιχείων του δασικού οικοσυστήματος, καθώς και δεξιότητες χρήσης οργάνων μέτρησης που αφορούν τον έλεγχο της ποιότητας του νερού στο φράγμα της Κανναβιού. Τους μαθητές συνόδεψαν η κ. Βαλάντω Δημητρίου, Βιολόγος, και η κ. Γωγώ Στεφάνου, Μαθηματικός.
Σχολική Χρονιά 2002-2023
Το Σχολείο μας μέρα με τη μέρα, ομορφαίνει, παίρνει χρώμα, αποκτά ζωντάνια! Μπράβο παιδιά που ζωγραφίζετε, φυτεύετε, ποτίζετε, αγαπάτε το Σχολείο σας! Μπράβο και στους Καθηγητές σας που σας καθοδηγούν!



